Keuzehulp: Hoe kies je de beste Cams & Nuts?
Ben jij een aspirant ‘trad’ klimmer? Dan kan het maken van een keuze voor de juiste gear een flinke opgave voor je zijn. In deze blog leggen we je graag uit waar je rekening mee kan of moet houden bij het selecteren van je cams en nuts.
Wanneer we kijken naar trad gear maken we onderscheid tussen passief en actief materiaal. Onder passief vallen de nuts omdat die geen bewegende onderdelen bevatten. Onder actief verstaan we de cams, omdat daar dus wél bewegende onderdelen in zitten.
Bekijk ons assortiment met cams & nuts.
Bekijk ook onze blogs Totem cams: dé cam der cams! en Materiaal advies voor Trad en Bigwall klimmen (Yosemite).
Verschillen tussen cams en nuts
Als ‘trad’ klimmer zal je gebruik maken van zowel de cams als nuts. Waar het één voordelen heeft kan het ander nadelen hebben. Het kan voorkomen dat een cam zich niet optimaal laat plaatsen in de rots. Zodoende kan de cam stukje bij beetje gaan wiebelen en uiteindelijk los komen. Dat is natuurlijk een ongewenste situatie. Daarom kan het zijn dat een nut in die situatie een betere optie is.
Als ‘trad’ klimmer wil je zo licht mogelijk bepakt zijn wanneer je jouw project probeert te bedwingen. Het voordeel van nuts is dat ze lichter zijn dan cams. Daar bovenop komt dan ook nog eens het voordeel dat nuts goedkoper zijn dan cams.
Oké, we weten nu een aantal voordelen. Maar wat zijn dan de verschillen? Maakt dat ook nog verschil in gebruik? De vraag op dat antwoord hangt altijd af van de route die je klimt. De plek waarop jij je gear plaatst bepaald welke nut of cam dat zal zijn. Om je een idee te geven gaan we wat dieper in op de vorm van nuts.
Meer over nuts
Om te beginnen zijn nuts bedoeld om het smalste gedeelte van de spleet van een rots te klemmen. De vorm van de spleet bepaald welke nut het beste past. Wanneer je een nut plaatst probeer dan uit te gaan van maximaal contact met de rots.
Off-set |
Een off-set nut wil zeggen dat de nut zelf niet symmetrisch is.
Alle nuts in de set hebben wel dezelfde vorm echter verschillen ze in grootte. |
|
Taps toe |
Deze vorm verschilt met die van de off-set nut. Als ‘trad’ klimmer zal je beide vormen regelmatig gebruiken. Dat komt omdat een off-set nut net wat beter kan passen dan een nut die taps toe loopt. Andersom is natuurlijk ook mogelijk. |
|
Koper | Vooral in de kleinere nuts kan het een verstandige keuze zijn
om nuts van koper te gebruiken. Koper laat zich namelijk makkelijk
vormen waardoor er bijna een optimale fit kan ontstaan wanneer je
deze gebruikt. |
|
Hexen en Torq |
Deze vorm van nuts zijn die van een zeshoek oftewel een hexagon, maar dan asymmetrisch. De torq heeft net als de hexen een zeshoekige vorm. Deze nuts worden vooral gebruikt bij de grotere spleten. |
|
Tri-cams |
Het gebruik van tri-cams zie je voornamelijk bij de gevorderde
‘trad’ klimmers. Dat komt omdat enige ervaring nodig is
in het gebruik van deze vorm nuts. Tri-cams worden soms beschouwd
als semi-actief. De kop kan namelijk 180 graden draaien om zijn
breedte-as. |
Uitrusting
Wanneer je je eerste set aanschaft is het goed om te bedenken
dat je waarschijnlijk binnen dat merk je opvolgende nuts en/of cams
gaat kopen in de toekomst. Dat komt omdat de maten van cams en nuts
gekoppeld zijn aan een kleur. Die kleur die hoort bij een bepaalde
maat kan bij nuts van DMM anders zijn als bij nuts of bij een set
stoppers van Black Diamond. Stoppers
van Black Diamond.
Welke nuts je misschien vaker nodig hebt is van te voren lastig te
bepalen. Jij bent de enige die dat kan bepalen door die ervaring op
te doen. Waar jij klimt hoeft een ander niet te klimmen en daardoor
heeft iedereen behoefte aan andere nuts. Ga eerst klimmen en doe
ervaring op. Je komt er vanzelf achter welke maat je nodig hebt om
je rack aan te vullen. Tot die tijd kan je jezelf laten zaken om de
nut die mist eruit te halen en ergens anders te gebruiken.
Een nut eruit halen kan soms lastig gaan. Wees dus geen dummy, schaf een nutbuster aan en zorg dat je die bij je hebt.
Levensduur
Ga verstandig om met de levensduur van je materiaal. Lees de meegeleverde documenten en zorg dat je adequaat bent om je materiaal te gebruiken. Bij gemiddeld gebruik kun je uitgaan van ongeveer 5 levensjaren. Check zoals altijd vóór gebruik je materiaal. Dingen waar je op kan letten zijn:
- beschadigingen in de webbing of stam
- scheurtjes in de nut
- afschrijven wanneer je je nut of cam van hoogte laat vallen. Ook wanneer je geen schade kan ontdekken.
- afschrijven wanneer je materiaal een shock- load heeft doorstaan. Met andere woorden, een flinke val.
Meer over cams
Zojuist hebben we het gehad over de passieve bescherming in de vorm van nuts. In dit stuk gaan we het hebben over de actieve bescherming, oftewel cams. ‘Trad’ klimmers met meer ervaringen hebben een brede selectie aan cams en nuts bij zich. Ondanks dat cams over het algemeen aardig prijzig zijn is het zeker geen luxe product. De populariteit van cams zijn vooral te danken aan het gebruikersgemak in combinatie met betrouwbaarheid.
Wanneer je start met het gebruik van cams kan het lastig zijn om een keuze te maken in het aanschaffen van je eerste cams. Waar moet je op letten wanneer je deze glimmende vrienden aanschaft?
- kijk naar de stam van de cam
- lobben van een cam
- scharnier- werk en reikwijdte
- offset cams
Stam
Wanneer je kijkt naar de stam van de cam is er wat te vertellen over de ergonomie en slimmigheden die fabrikanten gebruiken om het gebruiksgemak te vergroten. Zo zijn er benoembare verschillen tussen de cams van Black Diamond en die van DMM
De stam van de cam links in beeld heeft een kleine kop waar een slinge aan vast zit. Deze sling is verstelbaar door de manier waarop het bevestigd zit. De stam rechts start met een ‘loop’ waar je duim doorheen past ook daar zit een slinge aan bevestigd. Beide slinges hebben vervolgens een vergelijkbaar systeem waarop de cam zich laat openen en sluiten.
Fabrikanten van cams komen met eigen ideeën om het gebruiksgemak te vergroten bij het plaatsen van een cam. Je kan je misschien wel voorstellen dat wanneer je in gevecht bent om je project te bedwingen elke handeling telt. Het vinden van een geschikte ‘pocket’ of ‘crag’ en daar een cam in plaatsen moet zo soepel mogelijk gaan. Daar hebben ze bij zowel Black Diamond als bij DMM iets op bedacht.
Black Diamond heeft een systeem bedacht waardoor je bij het plaatsen van de cam een stevige stam ervaart. Wanneer je de cam heb geplaatst wordt de stam weer soepel. Hierdoor gaat de cam minder snel lopen wanneer je touw er doorheen loopt.
DMM heeft het anders aangepakt. Zij willen met hun design graag bereiken dat je bij het plaatsen van elke cam het idee hebt dat ze allemaal even soepel zijn. Dat is ze gelukt door gebruik te maken van verschillende soorten stijfheid in het kunststof.
Lobben
Voorheen, toen cams nog een relatief nieuw begrip was, waren er cams met twee, drie en vier lobben. tegenwoordig zien we dat nagenoeg alle cams vier lobben hebben. Met de tijd hebben cam’s met vier lobben zich het meest betrouwbaar bewezen.
Scharnier- werk en reikwijdte
Er zijn twee verschillende soorten scharnieren, enkel en dubbel.
Enkel Dubbel
Beide vormen hebben voor en nadelen. Ook kunnen we simpelweg zeggen dat het voordeel van de een het nadeel van de ander is. Met een dubbel scharnier heb je het voordeel dat je reikwijdte groter is dan met een enkel scharnier. Een dubbel scharnier is ook sterker dan een cam met een enkel scharnier.
Een cam met een enkel scharnier heeft het voordeel dat het in de meeste gevallen lichter is dan een cam met een dubbel scharnier. Over het algemeen heeft een cam met een dubbel scharnier meer reikwijdte dan een zonder. Dat betekent dat je cams met een dubbel scharnier dus breder ingezet kunnen worden. Wanneer je in dat geval efficiënt je cams selecteert scheelt dat alsnog in gewicht zonder in te leveren op de veiligheid. Voor jou als klimmer moet je dus de afweging maken wat belangrijker voor je wanneer je gebruik maakt van cams.
Offset cams
Wanneer je als klimmer offset cams bij je draagt heb je daar in de meeste gevallen al een idee bij waar je ze gaat plaatsen. Zoals bijvoorbeeld in Yosimite. Ook AID klimmers maken gebruik van deze offset cams.
Deze cams worden voornamelijk geplaatst in spleten die inwaarts naar elkaar toe lopen. Dat kan natuurlijk zijn of door schade aan de rots waarbij ooit gebruik is gemaakt van pitons of andere mephaken.
Wanneer je cams, nuts of beide zoekt, hebben wij wat je nodig hebt. Ook bij vragen staan we graag voor je klaar. Bekijk onze cams en nuts!
Bron foto: https://www.vdiffclimbing.com/cam/