Tips voor slacklinen
Slacklinen is een groeiende maar nog steeds vrij onbekende
sport. Toch kom je het in Nederland steeds meer tegen. Loop je op
je vrije zondag bijvoorbeeld door het stadspark dan is de kans
groot dat je een groepje slackliners tegen komt. Slacklinen is
sport voor iedereen die zoekt naar een uitdaging. Samen in de
buitenlucht elkaar uitdagen om een lange afstanden te lopen of
juist te kijken naar vette tricks. Of je nu je eerste stappen zet
of een backflip maakt. In deze blog leggen we alles uit wat je over
slacklinen moet weten.
Slacklinen is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 70. Klimmen was een groeiende sport die vooral beoefend werd in Yosemite National Park. Tijdens de dagen dat er niet geklommen werd, wilden de klimmers graag hun tijd doden met trainen. Door klimtouwen tussen twee bomen te knopen zijn de eerste slacklines ontstaan. Voor de ene klimmer werd het mooi tijdverdrijf. Voor de andere klimmer en manier om balans en concentratie te trainen.
Op het eerste gezicht lijkt slacklinen veel op koorddansen. Toch zijn er verschillen te vinden. `Met koorddansen ben jij de baas over de lijn´, aldus Kaylee van team Klimwinkel. Met slacklinen is de lijn de baas over de gebruiker.
Ondanks dat de sport relatief jong is met zijn 50 jaar bestaan zijn de laatste jaren veel verandering geweest. De materialen zijn verbeterd, er worden wedstrijden georganiseerd en er ontstaan groepen en verenigingen die zich wijden aan de sport.
Soorten slacklines De laatste jaren zijn er veel verschillende soorten disciplines in het slacklinen ontwikkeld. Hier lichten we de meest voorkomende uit.
Parkline: De parkline is wel de meeste bekende discipline in het slacklinen. Deze slacklines zijn tussen de vijf en 25 meter lang, redelijk breed en ideaal om je eerste stappen op de zetten. De Gibbon Classic is hier een mooi voorbeeld van.
Trickline: Een trickline is een zo strak mogelijk opgespannen slackline. Hierdoor is de lijn extra bouchy en is het mogelijk om boven de slackline uit te springen. Hierdoor kunnen de experts er op springen, salto’s maken en zichzelf meter de lucht in lanceren.
Highline: Highlinen vindt plaats op grote hoogtes. Je vindt ze tussen kliffen en gebouwen. Ook is er een indoor highline te vinden in Be Boulder Amsterdam. Dit is de enige permanente indoor highline van Europa. Vergeet je klimgordel niet. Deze zorgt er voor dat je veilig deze lijnen kan gebruiken
Waterline: De naam zegt het eigenlijk al. Een slackline boven water. Ideaal voor de warme zomerdagen. Val je van de lijn. Dan neem je gelijk een verkoelende duik in het water. Ben je opzoek naar een lijn voor.
Highline Freyr België. Mocht je tijdens het highlinen vallen dan vangt je klimgordel samen met de leash en de webbing de klap op. Soms is dat best wel spannend zoals je hier ziet.
Slacklinen heeft voordelen voor klimmers. Zo verbetert het de stabiliteit in je enkels, worden je hamstrings en quadriceps getraind en vergeet natuurlijk de balans niet. Allemaal voordelen die je op de Sketchy Slab in Bleau kan gebruiken. Nog een leuk voordeel. Ben je in het park je eerste stappen aan het zetten of loop je al 30 meter: er is altijd wel iemand het ook wil proberen. De sport is zeer sociaal. Tijd om nieuwe mensen te leren en in het zonnetje in het park te chillen met je nieuwe vrienden!
Staan en lopen zijn de eerste basics die je verder helpen op de slackline. Hieronder vertellen wij in drie stappen hoe je je eerste stappen op een slackline zet.
Stap 1: Chillen op de slackline:
De eerste stap om te leren slacklines is makkelijker gezegd dan
gedaan. Probeer op de slackline te zitten. Hou je armen in de lucht
te houden. Hier balanceer je mee. Zet je voeten op de slackline
zoals hieronder afgebeeld en probeer zo lang mogelijk je balans te
houden. Gaat dit je makkelijk af? Ga dan in het midden van de lijn
zitten. Is het nog te moeilijk. Ga dan dichter bij boom zitten,
want dit maakt het iets makkelijker. Zodra je comfortabel op de
lijn kan zitten dan is het tijd voor stap twee!
Stap 2: Staand balanceren:
Ben je uitgekeken op stap een dan wordt het tijd om naar stap twee
te gaan. Om staand te leren balanceren is het handig om de
slackline niet al te hoog op te spannen. Probeer eerst met een been
te balanceren. Het been wat niet op de lijn staat, kan je gebruiken
voor extra evenwicht. Mocht je slackline buddy in de buurt zijn,
vraag dan of je een handje mag. Dit maakt het balanceren al een
stuk makkelijker. Focus je op een punt en probeer in rechte houding
op de lijn te blijven staan. Lukt je dit met een been? Dan kan je
rustig je tweede been op de lijn zetten. Vergeet je andere been
niet te trainen.
Stap 3: lopen op de lijn:
Klaar met stap een en twee dan wordt het tijd om je eerste stappen
op de slackline te zetten. Doe dit eerst laag bij de grond en op
een korte afstand. Dit maakt het een stuk makkelijker. Ga rustig op
de lijn staan. Is je balans goed dan kan je de eerste stappen gaan
maken. Blijf je focussen op een punt, zak een beetje door je
knieën en zet rustig je eerste stap. Meestal start je met de
voorkeurskant. Het is dus niet gek om bij de tweede stap eraf te
moeten stappen. Dit gaat naarmate je meer oefent een vanzelf beter.
Onthou je slackline zo goed als je slechte been. Het is daarom niet
raar om je comfortabeler te voelen op je voorkeursbeen. Oefen
daarom ook stap twee met je slechte been. Dit maakt stap drie weer
wat makkelijk.
Ben je geen beginner meer en wil je meer uit het slackline halen? Dan zijn hier nog wat extra tips:
- Hoe langer de lijn, hoe lastiger het wordt. Loop je comfortabel vijf of tien meter. Ga dan een stapje verder naar vijftien of zelf 30 meter. Dit maakt het direct uitdagender.
- Een dunnere webbing kan voor meer uitdaging zorgen. De Flowline van Gibbon is hier een goed voorbeeld van. De een cm brede lijn geeft een hele andere dimensie aan slacklinen.
- Wil je vette tricks doen? Neem dan eens een kijkje in de Gibbon app. Hierin staan tientallen tricks beschreven.
Wat heb je allemaal nodig voor het slacklinen? Natuurlijk is het belangrijkste wat je nodig hebt tijdens slacklinen is een slackline. Hieronder vind je een korte uitleg welke slackline uit ons assortiment het beste bij welke discipline past.
Beginners: Ben je je net begonnen met slackline dan kan je het beste gaan voor de Gibbon slackline Classic. Deze lijn is iets breder en daardoor makkelijk om op te lopen. Vergeet de beenbeschermers niet. De boom zal het waarderen dat je hem goed beschermd.
Trickline: Wil je gave trucjes doen dan is Gibbon Slackline Jibline een goede optie. Deze line is meer bouncy dan een classic. Hierdoor is het mogelijk om meer hoogte maken. Misschien maak jij binnenkort wel een backflip op deze lijn.
Longline: Wil je een grote afstand lopen op een dunnere lijn dan is de Gibbon Slackline Flowline jouw slackline om op te oefenen. De webbing is 25 meter lang en 1 cm breed. Ideaal om grotere afstanden op te lopen en te oefenen voor het highlinen.
Travelline: Ga je op vakantie en wil je de slackline meenemen? De Gibbon slackline travelline is een lichtgewicht slackline van 12,5 meter. Perfect voor in je koffer.
Gibbon Giboard: Heb je geen ruimte voor een slackline maar lijkt het toch leuk om te doen? Ga dan voor een Giboard. Deze past in elke woonkamer: het unieke ontwerp is een combinatie tussen een skateboard en slackline. Perfect om te leren balanceren of om gave tricks mee te doen.
Treewear: Save the trees en gebruik boombeschermers. De boom zal erg blij zijn dat je zijn mooie bast beschermd tegen de wrijving die er gecreëerd wordt bij het opspannen van de slackline.
Slackframe: Mocht je genoeg ruimte in de tuin hebben maar geen bomen, dan is het Gibbon slackframe de juiste oplossing. Hiermee kan je een vrijstaande slackline maken.