Beginnersgids: Klettersteigen
Waar komt klettersteigen vandaan? De oorsprong van klettersteigen bevindt zich in het alpinisme. Om bergtoppen beter toegankelijk te maken werden stalen treden aangebracht waarlangs alpinisten zich veiliger konden voortbewegen. Dit was al in de 19e eeuw. Later werd in de Eerste Wereldoorlog veelvuldig van deze methode gebruik gemaakt om de Oostenrijkse en Italiaanse legers in de alpen te bevoorraden.
Na de eerste wereldoorlog hielden slechts enkelen zich bezig met klettersteigen tot er langzaam maar zeker meer Alpentoerisme ontstond. Tegenwoordig is het klettersteigen niet meer weg te denken uit de Alpen.
Hoe werkt klettersteig? Een klettersteig wordt ook wel via ferrata genoemd, wat 'ijzeren weg' betekend. En die naam is niet zo gek, aangezien je je via onder andere ijzeren trappen, beugels en pinnnen een weg baand door ruige kloven en via stijle bergwanden. Klettersteigroutes zijn voorzien van een staalkabel waar je jouw klettersteigset aan bevestigd en jezelf langs voortbeweegt. Bij een onverwachte val garandeert je klettersteigset bij correct gebruik jouw veiligheid. Sommige klettersteigroutes hebben spectaculaire onderdelen als touwbruggen en tokkelbanen. Het mooiste aan klettersteigen is dat je op unieke plekjes komt waar je al wandelend niet kan komen.
Wat heb je nodig voor klettersteigen/via ferrata? Is je interesse gewekt in het klettersteigen neem dan eens een kijkje naar de onderstaande onderdelen van een klettersteiguitrusting. Deze zijn noodzakelijk voor het veilig klettersteigen. We leggen je per onderdeel uit waar je het beste rekening mee kunt houden bij het aanschaffen. Voor sommige onderdelen is een losse keuzehulp geschreven.
Hieronder vind je het downloaddocument van de NKBV in samenwerking met Klimwinkel. Deze brochure is bedoeld om te informeren over klettersteigen, het is echter géén leerboek. Onervaren bergsporters raden we aan een NKBV workshop of cursus te volgen of de klettersteigtechniek te leren tijdens tochten onder leiding van een daarvoor gekwalificeerde (berg)gids.
Klettersteigen kun je in de gehele alpen. Van de Italiaanse Dolomieten tot de Franse Alpen. In de Italiaanse Dolomieten kenmerken de meeste routes zich door een lange aanlooproute terwijl in Frankrijk en Zwitserland de routes zo bereikbaar en toegankelijk mogelijk zijn gemaakt. Oostenrijk kenmerkt zich door de vele extreme klettersteigroutes. In Nederland hebben we helaas geen bergen om aan te kunnen klettersteigen. Wel heb je de mogelijkheid om in Nederland in sportklimcentra een cursus voor het klettersteigen te volgen zodat je goed voorbereid kunt klettersteigen in de Alpen. We raden ieder die interesse heeft om te gaan klettersteigen zo’n cursus dan ook van harte aan.
Wil je wel in Nederland een vergelijkbare ervaring opdoen bezoek dan eens de vele Klim- en adventureparken. Er zijn verschillende klimparken en –bossen op bijzondere locaties.
Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor klettersteigtopo's met de mooiste routes. Bekijk de topo's.
De klettersteigset is een van de belangrijkste onderdelen van je klettersteiguitrusting. De meeste klettersteigset bestaan uit een lus voor bevestiging aan je klimgordel met een valbeveiliging in de vorm van een scheurband. Daaraan bevestigd zijn twee armen (meestal elastisch) met aan het eind van iedere arm een karabiner. Deze karabiners bevestig je aan de staalkabel en zijn vaak voorzien van een extra beveiligde ontgrendeling. Sommige klettersteigset hebben extra onderdelen als een swivel. De swivel is van duidelijke meerwaarde omdat je hierdoor geen verdraaiingen kunt hebben in de twee armen van de klettersteigset. Zie op onderstaande afbeelding de verschillende onderdelen van een klettersteigset.
Bekijk onze klettersteigsets.
Net als de klettersteigset zelf is de klimgordel een essentieel onderdeel van je klettersteiguitrusting. Een klimgordel specifiek voor het klettersteigen kan vrij eenvoudig zijn. Je hoeft er tenslotte niet continue in te hangen. Zie hier onderstaande Tendon Jammy als perfect voorbeeld voor een klimgordel geschikt voor het klettersteigen. Meer weten over het kiezen van een klimgordel? Bekijk dan onze klimgordel keuzehulp.
Bekijk onze klimgordels.
De klimhelm dient ter bescherming tijdens het klettersteigen. Niet alleen als je een val maakt beschermt de helm je, maar ook tegen losliggende steentjes die je voorganger kan doen loskomen van de rotswand. Belangrijk om op te letten bij het kiezen van een helm is het draagcomfort en de pasvorm, je hebt de helm namelijk vaak voor een langere tijd op. Ook kan een goede ventliatie in de klimhelm erg prettig zijn bij het klettersteigen op warme dagen in de zomer.
Er is niet echt één geschikte soort helm voor het klettersteigen, je kan het zo licht en comfortabel maken als je zelf wilt. Wanneer je voor het eerst gaat klettersteigen kan een helm voor een scherpe prijs weer interessant zijn, om eerst eens te kijken wat je van het klettersteigen vindt.
Voor het kiezen van een klimhelm hebben we ook een keuzehulp gemaakt, bekijk onze klimhelm keuzehulp.
Bekijk onze klimhelmen.
Als je gaat klettersteigen is het belangrijk om stevige bergschoenen te dragen met een stugge zool. Je hebt deze stugheid nodig voor grip op de ondergrond en om stabiel op stalen treden te kunnen staan. Sportschoenen hebben te slappe zolen en bieden vaak te weinig grip voor een klettersteigroute. Uiteraard is het belangrijk dat de pasvorm van de schoenen ook goed is voor jouw voeten. Laat je daarom goed adviseren bij de aanschaf.
Handschoenen
Het dragen van handschoenen bij het klettersteigen is iets dat we altijd adviseren. Het geeft je niet alleen meer grip op de staalkabel, maar beschermt je ook tegen rafelende staalkabels. Zonder handschoenen is de kans op blaren en wondjes aanzienlijk groter. Bekijk onze handschoenen.
Klimsetje rustpunt
Het kan best zijn dat je tijdens een moeilijke klettersteigroute even wilt uitrusten of moet wachten op de persoon na je. Je kunt dan een los klimsetje meenemen om te fungeren als bevestiging voor het uitrusten. Neem je een klimsetje met variabele lengte mee dan kun je ook nog eens zorgen dat je op verschillende manieren een rustpunt kan creëren. Voorbeelden van klimsetjes ideaal voor het klettersteigen zijn de Edelrid Mission set en de Black Diamond Miniwire Alpine.
Set voor het nazekeren
Bij lastige passages of moeilijke routes kan het fijn zijn om een set mee te nemen waarmee je mensen kunt nazekeren. Als je iemand nazekert kan diegene net het veilige gevoel krijgen om de lastige passage te overwinnen. Als je met kinderen gaat klettersteigen adviseren we je om altijd een set mee te nemen voor het nazekeren, mits je weet hoe je moet nazekeren. Kinderen laat je zo op een veiligere manier verticale stukken passeren en je geeft ze een veilig gevoel als ze het spannend vinden. De Edelrid Via Ferrata Belay Kit is een goed voorbeeld van een kant-en-klare set voor het nazekeren.
Rugzak
Als je aan het klettersteigen bent kan een rugzak invloed hebben op je souplesse, maar bovenal heeft een rugzak invloed op je zwaartepunt. Zorg er daarom altijd voor dat het een smal rugzakje is en de rugzak goed aansluit op de rug. Vul de rugzak niet te zwaar en draag bij voorkeur, als je twijfelt, een borstgordel bij je klimgordel. Een te hoog zwaartepunt kan ervoor zorgen dat je bij een val ondersteboven komt te hangen. De combinatie klimgordel en borstgordel voorkomt dat dit kan gebeuren. Bekijk onze rugzakjes.
Klettersteig boek
Met een klettersteigboek ga je voorbereid op pad. Deze boeken bevatten informatie over de verschillende routes die er zijn in een bepaald gebied. Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende mooie gebieden om te kunnen klettersteigen. Wij hebben een beperekt assortiment van een aantal gebieden in europa. Bekijk onze klettersteig boeken.
EHBO-set en nooduitrusting
Neem in alle gevallen een EHBO-setje mee voor kleine ongevallen. Bij klettersteigroutes in het hooggebergte adviseren we ook een hoofdlamp en een bivakzakje mee te nemen. Bekijk onze EHBO-sets, hoofdlampen en bivakzakken.
Bekijk onze complete collectie klettersteigmaterialen.
1. Volg een
cursus of workshop
Onze belangrijkste tip is zonder twijfel om een cursus of workshop
voor het klettersteigen te volgen. Niet alleen leer je hier over
materialen en technieken, maar ook hoe je veilig op pad kunt gaan
en hoe je iemand kunt nazekeren bij het klettersteigen.
2. Ga
voorbereid op pad
Controleer het weerbericht voor je op pad gaat en vermijd
klettersteigroutes bij onweer. Lees je in op de route, de lengte
van de route en de moeilijkheidsgraad. Zorg dat je niet een te
moeilijke route voor jou en je partner uitzoekt.
3. Vermijd een
val
Een val is bij het klettersteigen uit den boze. Niet alleen omdat
je na een val je klettersteigset moet afschrijven, maar je kunt ook
verkeerd vallen en ergens tegenaan komen. Vaak kan er dan gezegd
worden dat je met een te moeilijke klettersteigroute bezig
bent.
4. Check jouw
uitrusting en die van je partner
Controleer bij jezelf en laat je controleren door een partner of je
uitrusting in orde is. Check of alles goed bevestigd is. Controleer
ook de uitrusting van je partner voor je gaat beginnen met
klettersteigen. Controleer als laatst ook of je voldoende
uitrusting mee hebt. Voldoende drinken en eten en overige
uitrusting.
5. Wees extra
voorzichtig met kinderen
Ga je klettersteigen met kinderen dan is het extra belangrijk om
alle aspecten van het klettersteigen volledig onder controle te
hebben en vooral niet te moeilijke klettersteigroutes te nemen. Op
verticale passages kun je kinderen extra zekerheid geven door ze na
te zekeren.
6. Let op
steenslag
Loop voorzichtig, let op je voetplaatsing en trap geen stenen los.
Deze stenen kunnen namelijk op mensen onder je vallen. Je
voorganger kan ook een veroorzaker hiervan zijn, houdt deze dan ook
altijd in de gaten en houdt voldoende afstand.
Snelle levering en boven de 75 euro geen verzendkosten.
Wil je advies? Neem contact met ons op.
- info@klimwinkel.nl
- 085-0653688