Het onderhouden van je klimgordel
Je klimgordel is een essentieel onderdeel van je klimuitrusting. Het is dan ook belangrijk om je gordel regelmatig te controleren op slijtage en veroudering. Je materiaal moet natuurlijk wel veilig genoeg zijn om de volgende route mee te klimmen. Het laatste wat je als klimmer wilt is dat je materiaal het begeeft tijdens een route. In deze blog geven we aan waar naar gekeken moet worden bij het inspecteren van een klimgordel, hoe een klimgordel schoongemaakt kan worden en hoe deze opgeslagen dient te worden.
Dat een klimgordel naar mate van gebruik zal slijten, dat is een feit. Maar waar moet je precies op letten en wanneer moet je een klimgordel nou echt gaan afschrijven? Steeds meer merken komen met slijtage indicatoren in producten zodat het voor de klimmer eenvoudig is te zien wanneer een onderdeel vervangen dient te worden. Daarnaast hanteren merken een maximale levensduur van klimgordels. Deze maximale levensduur verschilt per merk, maar het gemiddelde ligt rond de 10 jaar. Gaat een klimgordel dan altijd 10 jaar mee? Nee, dit hangt af van hoe intensief deze gebruikt wordt. Ben je een fanatieke klimmer en maak je regelmatig flinke vallen dan kan zijn dat je de gordel al na 4 jaar moet vernieuwen. Bij het inspecteren van je gordel moet je op de volgende zaken letten:
- Beschadigingen op en bij de inbindlus
2. Rafeling van het bandmateriaal
3. Stiksels laten los of zijn beschadigd
4. Verkleuring door een chemisch middel
Indien er spraken is van één van deze vier verschijnsels dan moet de klimgordel met pensioen.
Het kan zijn dat je gordel tijdens het klimmen vies wordt, denk bijvoorbeeld aan modder op je gordel na een dag buiten klimmen. Je wil dan natuurlijk dat je gordel er weer helemaal schoon wordt. Kan je zomaar je gordel in de wasmachine doen en op standje 60 graden zetten? Nee, dat is namelijk bijzonder slecht voor een klimgordel. Met behulp van de volgende do's & don'ts krijg je een gordel weer schoon zonder deze te beschadigen.
- Was je klimgordel in lauw kraanwater met huishoudelijke zeep en spoel grondig met vers leidingwater.
- Gebruik een zachte borstel om hardnekkige vlekken uit de gordel te krijgen.
- Het is mogelijk om een harnas te wassen in een wasmachine. De gordel moet in een dikke stoffen zak gestopt worden en deze moet gewassen worden op maximaal 30 graden.
- Gebruik enkel huishoudelijke zeep. Na het gebruik van zeep de klimgordel goed afspoelen met vers leidingwater.
- Laat je gordel opdrogen in een goed geventileerde ruimte.
- De gordel mag niet gecentrifugeerd worden tijdens het wassen met een wasmachine. Dit kan namelijk beschadigingen aanbrengen aan de gordel.
- Gebruik geen schoonmaakproducten zoals vlekverwijderaars en ontvetters. Deze zijn te sterk en kunnen het nylon van de gordel verzwakken, waardoor deze minder kracht kan opvangen tijdens een val.
- Gebruik geen hogedrukspuit om de klimgordel schoon te spuiten.
- Laat je gordel nooit drogen in direct zonlicht.
Een klimgordel wordt vrijwel altijd geleverd met een daarbij behorende zak. Deze zak is ideaal voor het transporteren van je gordel aangezien de zak precies het juiste formaat heeft voor de desbetreffende gordel en het een ventilerende zak is. Het is dan ook belangrijk dat je een vochtige klimgordel nooit in een dichte zak doet en deze eerst goed laat drogen. Hou de klimgordel uit de buurt van scherpe voorwerpen zoals stijgijzers en ijsschroeven, maar ook van chemische stoffen zoals accuzuur, benzine of bleekmiddel. Bewaar daarnaast een gordel nooit in een vochtige ruimte en weg van direct zonlicht.