Review Petzl Gully pickel door Bas Visscher
In dit artikel zoomt Klimwinkel ambassadeur en alpinist Bas Visscher in op de Petzl Gully. Deze lichte en korte ice-tool (280 gram) is speciaal ontworpen voor skitoering en technisch klimmen. In dit artikel legt Bas uit wat de voors en tegens van de Gully zijn en wanneer je de Gully het beste wel of niet kunt gebruiken.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Ik vind de Gully echt een topitem. Ik heb nog nooit een pickel gehad die zo licht en kort is en tegelijkertijd zo goed klimt in hard ijs of steile sneeuw. Perfecte performance to weight ratio dus. De meeste lichte pickels die ik ken zijn niet in staat om door te dringen in hard ijs als je ermee slaat. Ze stuiteren gewoon weer terug. Met de Gully is dit echt anders: je kan dankzij de stalen punt verrassend moeilijk terrein klimmen.
Ik geef ook een waarschuwing mee: de Gully is zeker geen allround pickel die voor alle soorten terrein geschikt is. Weeg goed af of de Gully wel of niet geschikt is voor jouw type tocht. Met behulp van dit artikel kan je de afweging hopelijk goed maken.
De keuze voor een pickel is natuurlijk ook iets persoonlijks. Er bestaat geen perfecte pickel of ijsbijl waar je alles mee kan doen. Niet iedereen zal voorstander zijn van de Gully vanwege enkele nadelen (hieronder meer daarover). Zelf gebruik ik de Gully sinds 2021 en was ik vanaf het eerste moment fan. Ik neem de Gully vooral mee tijdens technische alpiene rotsbeklimmingen waar je de pickel veel op je rugzak hebt zitten en alleen tevoorschijn haalt als je langs een korte sneeuwpassage moet klimmen (bijvoorbeeld een sneeuwveld tijdens de aanloop). Ook voor toerskiën of makkelijk mixed terrein kan je de Gully goed inzetten.
- De Gully klimt verrassend goed in hard ijs of steile sneeuw dankzij de stalen en scherpe 3mm punt die diep genoeg in het ijs binnendringt als je slaat. Deze punt lijkt op een ijsbijl punt maar is iets minder extreem gevormd. Veel lichtgewicht pickels van andere merken maken gebruik van een aluminium doorn die minder effectief is. De verschuifbare pinksteun (trigrest) draagt daarnaast ook zeker bij aan het klimcomfort. 70 graden ijs is voor mij bijvoorbeeld comfortabel te klimmen, mits het geen keihard watervalijs is.
- Het design combineert de beste aspecten van een ultralichte rechte pickel en een gekromde technische ijsbijl. Wat mij betreft weet de Gully heel goed de balans te vinden tussen beide types. Door de kromming van de steel stoot je niet je knokkels.
- Het lage gewicht (280 gram). Dit is met name fijn als de pickel op je rugzak zit tijdens technische beklimmingen. In een moeilijke rotspassage telt elke gram.
- De korte lengte (45 cm). De pickel steekt dus niet uit boven je rugzak. Ik heb vaak genoeg gezien dat klimmers gevaarlijke capriolen uithaalden met een 70cm lange pickel op hun rugzak, of vast komen te zitten onder een dakje. Als je wilt, past de Gully zelfs in je rugzak.
- Met de schoffel kan je slecht ijs wegschrapen, met de hamer kan je pitons inhameren. Het zijn kleine schoffels en hamers, dus verwacht hier niet te veel van.
- Omdat de pickel zo kort is, is het soms lastig om te steunen op de sneeuw tijdens het lopen. Ik heb hier persoonlijk geen last van.
- Het kan lastig zijn om te remmen in harde sneeuw met een Gully ten opzichte van een klassieke zware pickel. Dit komt door het lagere gewicht, de kromming van de steel en de scherpe, gekromde punt. Ik anticipeer hierop door in technische harde sneeuw extra goed te focussen op mijn voettechniek en te zekeren in technische passages. In dit soort routes kan je ook overwegen een meer klassieke en rechte pickel mee te nemen.
- Bepaalde zekertechnieken in sneeuw zijn lastiger of minder veilig uit te voeren door de korte lengte en de kromming. Denk bijvoorbeeld aan een steckpickel. Voor sommige gidsen of instructeurs is dit reden om de Gully af te raden voor gebruik tijdens alpiene cursussen.
- Er zit geen scherpe punt aan de onderkant voor extra steun. Ik mis deze punt zelf niet, maar ook dit is een persoonlijke afweging.
- De Gully is geen allround pickel die voor alle situaties inzetbaar is. Het is aan te raden om ernaast nog een klassieke pickel en gekromde ijsbijlen in je assortiment te hebben. Zo kan je altijd beslissen welke pickel het beste past bij je voorgenomen tocht. Lees ook zeker eens de Klimwinkel keuzehulp over pickels.
Zoals gezegd, ik vind de Gully echt een top pickel en ik vind het knap hoe Petzl klimcomfort en laag gewicht heeft weten te verenigen in één item. Het belangrijkste is dat je bewust bent van de beperkingen die een lichtgewicht ice tool met zich meebrengt. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen. Maar zeker grammenjagende rotsklimmers en toerskiërs zullen de Gully erg kunnen waarderen. Hopelijk heb je iets aan mijn mening over deze pickel. Ik wens je veel plezier in de bergen.
Bas
Wil je zelf de Petzl Gully bestellen? Bekijk dan de productpagina. Let er bij het bestellen op dat je kunt kiezen tussen de schoffel of de hamer.