Keuzehulp: Hoe kies je de beste klimgordel?
Door het immens grote aanbod van klimgordels kan het moeilijk zijn om een keuze te maken welke klimgordel voor jou het meest geschikt is. Onze experts reiken je middels deze keuzehulp een aantal handvatten aan om de keuze eenvoudiger te maken. Ondanks de keuzehulp blijft ons belangrijkste advies om je klimgordel te passen en er even goed in te hangen. In onze showroom bieden we deze mogelijkheid graag aan.
Het eerste dat je jezelf dient af te vragen voordat je op zoek gaat naar een klimgordel is welke activiteiten je met de klimgordel wilt ondernemen. Als je dit helder hebt is het eenvoudiger te bepalen welke klimgordel aan jouw wensen voldoet. Daarna lees je in dit artikel welke onderdelen een klimgordel heeft, wat de verschillende types klimgordels zijn en voor welke activiteit deze het meest geschikt zijn. We sluiten af met een aantal pro tips voor het passen van een klimgordel.
Bekijk ons assortiment met klimgordels.
Onderdelen van een klimgordel
Om te begrijpen welke klimgordel voor welke activiteit het meest geschikt is moet je weten uit welke onderdelen een klimgordel bestaat. Hierdoor kun je een wegwijs maken uit de termen die gebruikt worden om bepaalde type klimgordels te beschrijven.
- Heupband; De heupband kan een comfortabele of lichte padding hebben of een mix van beide, afhankelijk van waarvoor je de klimgordel het meeste zal gebruiken.
- Heupriem; Dit is de riem die je aantrekt en door de gespen voert. In de klimgordel uit het voorbeeld zit de heupriem los in de heupband en zie je maar één gesp zitten waar je de klimgordel mee aantrekt. Hierdoor kun je, ondanks het gebrek aan twee gespen, de zekerlus nog steeds mooi centreren. Andere klimgordels hebben twee gespen of zijn simpelweg in meerdere maten beschikbaar om te zorgen dat je de zekerlus ook mooi kunt centreren.
- Beenlussen; Bij de beenlussen geldt hetzelfde als voor de heupband wat betreft de padding. Beenlussen hebben vaak een gesp waarmee je ze kunt verstellen, maar de lichtgewicht klimgordels hebben dit achterwege gelaten om ze nog lichter te maken.
- Materiaallussen; Afhankelijk van waar je gaat klimmen kunnen dit er twee of vier zijn. Voor het klimmen in een klimhal heb je er vaak niet meer dan twee nodig, maar zodra je buiten gaat klimmen heb je er al snel vier nodig.
- Inbindlussen en zekerlus; Inbinden kun je op twee manieren doen. Indirect via de zekerlus doormiddel van bijvoorbeeld de Belaymaster of direct door via de inbindlussen een teruggestoken achtknoop te maken.
- Overige bevestigingslussen; Aan de achterkant van je klimgordel kunnen lusjes hangen voor bijvoorbeeld je pofzak of als je buiten klimt, een tweede touw. Daarnaast zijn er op sommige klimgordels extra openingen gemaakt om eenvoudig een materiaalkarabiner als de Petzl Caritool kwijt te kunnen.
Type klimgordels
Er zijn diverse types klimgordels. Nu je bekend bent met de verschillende onderdelen zoomen we in op de verschillen tussen de types klimgordels.
Zitgordel/Heupgordel
De meest gebruikte en meest bekende van alle klimgordels is de zitgordel of heupgordel. Je komt dit type klimgordel tegen in vrijwel iedere vorm van klimmen. Van klettersteigen tot alpinisme. Een zitgordel staat volledige vrijheid van beweging toe en biedt voldoende ruimte voor het opbergen van al je materiaal. In een zitgordel zorgt de heupband voor een goede spreiding van de druk zodat je hierin comfortabel kunt zitten. Het comfort verschilt wel per klimgordel, hierbij geldt ook een stukje persoonlijke voorkeur en over het algemeen kan je wel aannemen dat een duurdere klimgordel meer comfort biedt dan de goedkoopste klimgordels. Zitgordels of heupgordels verdelen we nog verder onder in verschillende types afhankelijk van de toepassing.
Sportklimgordel
Een sportklimgordel is de allround variant van de zitgordels of heupgordels. Je herkent deze eenvoudig aan het gemak waarmee je deze aan- en uittrekt. Ze hebben meestal twee tot vier materiaallussen en een dunne zekerlus. De beenlussen zijn bij sommige sportklimgordels minimaal verstelbaar omdat je deze in de klimhal niet veel hoeft te verstellen. Bij andere sportklimgordels heb je wel volledig verstelbare beenlussen, zodat je deze ook eenvoudig buiten kunt aanpassen als je meerdere lagen kleding draagt.
Multipitch/Big Wall klimgordel
Multipitch of Big Wall klimgordels zijn klimgordels die bedoeld zijn om de hele dag zeer comfortabel gedragen te kunnen worden. Er wordt vaak voor lange tijd in de klimgordel gehangen en hiervoor heb je een dikke padding nodig in de heupband en de beenlussen. Je ziet dit vaak direct terug aan de klimgordel. Het gewicht van deze klimgordels is over het algemeen ook hoger. Deze klimgordels hebben vrijwel altijd een extra lus aan de achterzijde voor het hijsen van een extra touw en hebben minimaal vier materiaallussen.
IJsklimgordel
Een klimgordel specifiek voor het ijsklimmen kenmerkt zich door extra lussen om materiaalkarabiners aan de bevestigen als de Petzl Caritool. Hier kun je dan vervolgens je ijsschroeven aan opbergen. Deze klimgordels zijn verder vrijwel gelijk aan sportklimgordels.
Alpiene klimgordel
Een klimgordel specifiek voor alpinisme of toerskiën heeft nauwelijks padding in de heupband en beenlussen. Dit is gedaan voor gewichtsbesparing en om de klimgordel een zeer klein pakvolume te geven. De klimgordel zit je hierdoor ook niet in de weg tijdens het lopen. Sterker nog, als je een goede alpiene klimgordel hebt dan voel je nauwelijks dat je deze draagt. Daarnaast kun je de klimgordel vaak volledig openmaken zodat je deze eenvoudig aan kunt trekken op het moment dat je volledig uitgerust bent met stijgijzers en een dikke jas.
De alpiene klimgordel heeft maximaal vier materiaallussen om niet in de weg te zitten bij het dragen van een rugzak en heeft voor verdere gewichtsbesparing ook een dunne zekerlus.
Klettersteig klimgordel
Dit zijn vaak de meest minimale klimgordels die je kunt vinden. Er zit nauwelijks of geen padding in de heupband en beenlussen, omdat je alleen als je valt in de klimgordel hangt en verder eigenlijk niet. Deze klimgordel heeft vaak maar een of twee materiaallussen en de zekerlus zit horizontaal in plaats van verticaal. Dit is tevens het type klimgordel dat in Adventure parcs gebruikt wordt en voor groepsgebruik geschikt is.
Dames klimgordel
Een dames klimgordel kan ieder van de voorgaande types klimgordels zijn, maar dan specifiek afgestemd op het lichaam van een vrouw. De verhouding tussen de heupband en beenlussen is net wat anders dan bij mannen. De vorm van de heupband en de beenlussen is daarnaast ook aangepast op het lichaam van een vrouw.
Borstgordel
Borstgordels zijn ontworpen om samen met een zitgordel of heupgordel gebruikt te worden. Je verbindt deze met elkaar vaak doormiddel van een slinge. De toevoeging van een borstgordel kan bijzonder handig zijn als je met een zware rugzak op pad gaat of als je erg smalle heupen hebt. De borstgordel zorgt ervoor dat je zwaartepunt hoger ligt, hierdoor ben je minder snel geneigd ondersteboven te vallen als je een zware rugzak draagt.
Integraalgordel
Een integraalgordel is eigenlijk niks anders dan een borst- en heupgordel-in-een. Je bent iets meer tijd kwijt bij het aan- en uittrekken, maar je kunt hier wel een stuk makkelijk rechtop in hangen. Daarnaast geldt ook bij de integraalgordel dat je bij het dragen van een zware rugzak in dit type klimgordel makkelijker overeind blijft. Dit type klimgordel wordt enorm vaak gebruikt voor de verhuur of in een Adventure Park. Het gewicht van een integraalgordel is meer dan dat van een heup- of zitgordel en het formaat is ook minder compact.
Kindergordel
Omdat jongere kinderen een andere bouw hebben dan volwassenen en de balans niet altijd net zo ontwikkeld is als bij volwassenen zijn kinderklimgordels vrijwel altijd integraalgordels. De leeftijd van het kind zegt eigenlijk niet zoveel, het gaat vooral om de maat van taille en bovenbenen. De gewichtspecificaties laten een gewicht tot 40 kg toe. Controleer daarom altijd goed het gewicht van jouw kind en de specificaties van de klimgordel.
Zodra kinderen een beter gevoel voor balans hebben, de heupen iets verbreden en ze uit zichzelf makkelijk overeind kunnen blijven in een zitgordel of heupgordel kun je de overstap maken naar dit type klimgordel. Mocht je toch twijfelen dan kun je ook altijd voor de combinatie gaan van borstgordel en zit- of heupgordel. Handig omdat de klimgordel zo als het ware met jouw kind kan 'meegroeien'. Uiteindelijk gaat het kind ook de kleinste maten van de sportklimgordels voor volwassenen passen.
Tips voor het passen van een klimgordel
Bij het passen van klimgordels kun je de volgende stappen doorlopen om te zorgen dat de klimgordel zo goed mogelijk aansluit.
- Maak alle lussen zo los mogelijk, de heupband en de beenlussen.
- Stap in de klimgordel. Zorg dat geen van de lussen gedraaid of gekruist zit.
- Zorg dat je heupgordel net boven je heupen rust en trek hem strak aan. Er mogen maar twee vingers tussen je buik en de heupgordel passen dan is de heupgordel strak genoeg aangetrokken.
- Pas de beenlussen aan. Deze mogen iets losser zitten dan de heupgordel. Zorg dat je bij zowel de beenlussen als de heuplussen het stuk overgebleven lus netjes wegwerkt.
- Hoe strakker de beenlussen zitten, hoe comfortabeler je zit op het moment dat je in de gordel hangt. Het kan alleen wel je bewegingsvrijheid beperken. Doe je de beenlussen losser dan heb je meer bewegingsvrijheid, maar hang je weer minder comfortabel.
Hierna kun je de klimgordel testen door erin te gaan hangen, want het is het belangrijk dat de klimgordel juist prettig zit als je er in hangt. In onze showroom hebben wij een touw opgehangen waar je de klimgordel kan testen. Hier zijn twee punten waar je op moet letten:
- Het heupgedeelte moet comfortabel zitten en niet veel verschuiven en er moeten geen plekken van irritatie zijn waar die je huid raakt. Je kan proberen of de klimgordel goed sluit door al hangende proberen je klimgordel over je heupen te duwen.
- Het is belangrijk dat je tijdens het hangen niet veel energie hoeft te gebruiken om overeind te blijven. Is dit wel het geval dan kun je altijd nog de elastieken aan de achterzijde van je klimgordel gebruiken om dit wat aan te passen, mocht dat nog niet werken dan kun je beter een andere klimgordel proberen.
Onderhoud van een klimgordel
Als je veel klimt is het belangrijk je klimgordel regelmatig te controleren op eventuele scheurtjes of slijtage. Je kunt zien aan een klimgordel of deze begint te verouderen aan verkleuring of rafelende onderdelen. Sommige klimgordels zijn voorzien van een indicator waaraan je kunt zien wanneer het moment is gekomen om de gordel met pensioen te sturen. Over het algemeen kun je iedere klimgordel na min of meer zeven jaar weggooien, zelfs als ie maar zeer weinig is gebruikt.
Je kunt je klimgordel schoonmaken door hem af te spoelen. Wil niet al het vuil eraf gebruik dan handwarm water en een zachte zeep. Laat de klimgordel vervolgens rustig drogen, niet in het zonlicht.
Voor een klimgordel in de winkel belandt wordt deze getest op veiligheid volgens een van de volgende twee instanties of beide:
- UIAA; volgens norm 105
- EN; volgens norm 1277
Dit kun je altijd terugvinden op een klimgordel, zo weet je dat deze jou veiligheid garandeert mits je de klimgordel op een normale manier gebruikt.