Keuzehulp: Hoe kies je de beste tent?
Bij het kiezen van tenten zijn er altijd drie dingen aanwezig waar je moet bepalen hoe belangrijk je die drie dingen vindt. Deze drie dingen zijn
- Ruimte; Hoeveel ruimte wil je minimaal in de tent?
- Gewicht; Wil je een lichtgewicht tent die in je rugzak past of mag hij best wat zwaarder zijn?
- Prijs; Wat is je budget voor een tent?
Meestal komt het neer op de gulden middenweg. De juiste balans tussen lichtgewicht en toch ruim voor niet teveel geld. Als we hier wat dieper op in gaan kun je zien dat het kiezen van hoeveel ruimte je in de tent wil niet even een simpel besluit is. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Daarna kun je ook nog wat lezen over de onderhoud van je tent.
Bekijk ons aanbod met tenten.
Ruimte
Het makkelijkste is om de uitleg over de ruimte in een tent op te splitsen in drie categorieën:
- Hoeveel personen moeten er in de tent kunnen?
- Wanneer ga je de tent gebruiken?
- Constructie van de tent en de manier van opzetten
Hoeveel personen moeten er in de tent kunnen?; De meeste tenten zijn precies berekend qua inhoud op het aantal personen dat erin kan slapen. Het je dus een 2-persoonstent dan passen er ook precies twee personen in. Als je met rugzak op pad gaat en je wil 's nachts het liefst die rugzak kwijt in de tent dan is het verstandiger om een 2,5 of 3-persoonstent mee te nemen.
Ook als je gewoon net even wat langer bent kan het al fijn zijn om te kiezen voor een wat grotere tent. Kijk voor aanschaf goed of er een afbeelding is met de afmetingen van de binnentent en ga er eens in liggen. Zo kun je zelf bepalen of er voldoende ruimte is.
Wanneer ga je de tent gebruiken?; Hierbij speelt de seizoensbepaling een grote rol. Zomertenten kunnen door het warmere weer een binnentent hebben die voor een groot deel uit gaas bestaat. Dit zorgt voor een lager totaalgewicht van de tent. Ga je meer naar de winter dan wil je juist een zo dicht mogelijke tent die nog wel goed ventileert.
De meeste tenten zijn opgedeeld in een 3-seizoens of 4-seizoensvariant. Om te bepalen welke seizoenstent je aanschaft wat makkelijker te maken zou je de volgende stappen kunnen doorlopen:
- Stap 1; Denk na over welke seizoenen je de tent in wilt gaan gebruiken.
- Stap 2; Denk na over waar je de tent wilt gebruiken en wat voor weer het op je bestemming is. Ga uit van de slechtste weersomstandigheden die je kunt verwachten voor je bestemming, zo hou je altijd een marge over.
- Stap 3; Lees het onderstaande stuk tekst door met de verschillen tussen de seizoenstenten. Maak daarna je beslissing aan de hand van de informatie die je in stap 1 en 2 hebt verzameld.
3-Seizoenstent
Dit is de meest voorkomende tentvorm die er is. De 3-seizoenstenten kun je van de lente tot de herfst gebruiken. Zijn ideaal voor wat milder weer en hebben vaak voor een deel gaas erin zitten. Het gaas zorgt voor goede ventilatie en houdt het ongedierte buiten de tent. Met de buitentent eromheen kun je hier goed droog in blijven zitten. Deze tenten zijn alleen niet bedoeld voor stormachtige omstandigheden.
3,5-Seizoenstent
Deze type tenten heeft vaak een paar tentstokken extra en een wat hogere kuip. Hierdoor weegt de tent meer, maar kan deze ook beter tegen stormachtige weersomstandigheden.
4-Seizoenstent
Deze tenten zijn zo robuust dat ze op expedities en het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Door de hogere kuip kunnen deze tenten perfect in winterse omstandigheden worden gebruikt.
Constructie van tent en manier van opzetten; Er zijn verschillende manieren hoe een tentconstructie in elkaar kan zitten. Er zijn verschillende modellen, er is het verschil tussen wel of niet vrijstaand en in de manier om je tent op te zetten.
Tunnel
De Tunnel vorm van een tent bestaat uit twee of meer achter elkaar geplaatste bogen. Door deze constructie kun je met een relatief licht gewicht toch een groot oppervlak creëren. Het nadeel is dat deze constructie slechter tegen wind kan en niet overeind blijft zonder dat je de tent opspant.
Koepel
Dit is de meest klassieke constructie van een tent. Simpelweg twee tentstokken worden over elkaar gebogen in een koepel en houden zo de tent overeind. Tegenwoordig wordt deze constructie bijna niet meer gebruikt voor trekkerstenten. Andere vormen die steviger zijn, zijn in de plaats gekomen hiervoor. Deze tent is vaak al wel op te zetten zonder haringen te gebruiken.
Geodetisch
Dit zijn de meest stevige tenten. De constructie lijkt op die van een koepeltent, maar door extra bogen is deze variant een stuk storm bestendiger. Zie hieronder een afbeelding van de MSR Storm Fury en let op hoe de tentstokken deze constructie verstevigen. De bogen kruisen elkaar niet in het midden en er loopt een extra tentstok midden over de tent. De tent kan bijna altijd vrijstaand op te zetten. Dat wil zeggen, zonder haringen al te gebruiken. Dit komt door de zelfdragende structuur van de tentstokken.
Naast de diverse tentconstructies zijn er nog verschillende manieren waarop je een tent kunt opzetten. Zo is er de mogelijkheid om een tent te gebruiken zonder buitentent eromheen. Dit is in de zomer erg fijn omdat je dan optimale ventilatie hebt. Doe je de buitentent er wel omheen dan is je tent gelijk waterdicht en iets warmer. Sommige tenten bieden de mogelijkheid om de buitentent eerst op te zetten, wat zeer fijn is als het regent en je niet eerst de binnentent wil nat laten regenen voor de buitentent erover gaat. Ook is er bij sommige modellen de mogelijkheid om alleen de buitentent op te zetten met al dan wel of niet een grondzeil eronder, erg fijn is als je de tent even nodig hebt om onder te schuilen of op warmere nachten als je toch regen verwacht. Als laatste zijn er tenten die enkelwandig zijn, oftewel de buitentent en binnentent zijn samengevoegd tot een enkele laag. Dit maakt deze typen tenten een stuk lichter, je hebt alleen wel een grotere kans op dauw.
Gewicht
Het gewicht van een tent wordt door de gebruikte onderdelen bepaalt. Je kunt bij het aanschaffen van de tent in de gaten houden welke materialen er voor de onderdelen zijn gebruikt. Hier een kleine uitleg van welke materialen vaak voor welke onderdelen worden gebruikt:
Buitentent
De buitentent wordt voornamelijk van polyester gemaakt en soms van nylon. Beide stoffen hebben zo hun eigen voordelen. Polyester heeft als voordeel dat het nauwelijks verkleurd onder zonlicht, goed waterdicht is, een hoge slijtweerstand heeft en haast niet kreukt. Het nadeel van polyester is dat de stof wat minder luchtdoorlatend is en dus wat minder ademend vermogen heeft. Nylon is elastischer dan polyester en wat lichter van gewicht. Het elastische effect kan een groot nadeel zijn bij nat weer. De stof rekt dan namelijk uit en zo kan een strak gespannen tent slap komen te hangen. Dit is overigens alleen bij de goedkopere nylon varianten van toepassing. Een ander nadeel van nylon is dat het sterk verkleurd onder uv straling en een fractie minder waterdicht is. Om nylon waterdicht en steviger te maken wordt er een siliconen coating gebruikt. De siliconen coating zorgt er ook voor dat de naden van een tent niet getapet hoeven te worden omdat deze wat uitzetten als ze nat worden. Hierdoor sluiten ze de tent nog beter af.
Bij goedkopere tenten is vaak het handig om zelf de naden te tapen, omdat dit niet door de fabrikant wordt gedaan. De stof bepaald ook de waterdichtheid van een tent. De meeste fabrikanten geven een waterkolom aan die de buitentent kan hebben. Dit is niet anders als hoeveel meter waterdruk er op de stof kan staan voor dat deze begint door te lekken. Voor een buitentent is de waterkolom vaak 1500mm, 3000mm of 5000mm. Hoe hoger de waterdichtheid, hoe beter de tent presteert onder zware weersomstandigheden. Daarnaast kan de stof een toevoeging hebben als ripstop. Ripstop houdt in dat er kleine vierkantjes of ruitjes in de stof geweven zitten met een dubbele draad. Dit zorgt ervoor dat als er toch een scheurtje in de stof ontstaat, deze vaak stop bij de rand van zo'n vierkantje. Wel is het zo dat hoe steviger de stof is, hoe zwaarder de tent in totaal weegt.
Binnentent
De binnentent wordt meestal van nylon gemaakt, door het betere ademende vermogen. Toch kan condensvorming altijd voorkomen in de binnentent. Dit komt omdat een mens 's nacht een vol glas vocht uitademt en dat moet een weg weten te vinden naar buiten. Vaak is een deel van de binnentent van gaas of muskietengaas. Het gaas gedeelte van de binnentent is een stuk lichter en een heel stuk meer luchtdoorlatend. Als dan de buitentent ook nog ventilatie sleuven heeft is de kans op condensvorming al een stuk minder.
Tentstokken
De tentstokken zijn over het algemeen allemaal van aluminium. Dit is licht van gewicht en buigzaam waardoor de tentstokken minder snel breken als ze onder spanning staan. Er zijn verschillende vormen aluminium die gebruikt worden. De goedkopere variant is de 6000-series aluminium, deze is wat minder sterk en minder buigzaam dan de 7000-series. Een bekend merk dat gebruik maakt van de 7000-series en daarop hun eigen toevoeging heeft is DAC. Dit merk zie je vaak terug in kwaliteitstenten. De tentstokken zijn zeer licht en duurzaam.
Grondzeil of Footprint
Het grondzeil van een tent heeft is bij de wat minder extreme tenten meestal gemaakt met een wat hoger denier polyester. Dit gedeelte van de tent moet veel kunnen hebben. Handen, voeten en knieën oefenen druk uit op deze bodem en water mag er dan niet doorheen komen. De tentbodem is vaak behandeld met een siliconen coating, net als de buitentent. Sommige tenten hebben nog een extra grondzeil voor onder de tent. Het is zeer raadzaam dit ten alle tijden te gebruiken. Het verlengt aanzienlijk de levensduur van je tent en je kan deze altijd vervangen. Als er geen grondzeil inbegrepen bij je tent zit zou ik deze er zeker bij aanschaffen. Het enige nadeel dat dit heeft is dat het wat aan je totaalgewicht toevoegt. Je kan van ongeveer 2,5 kilo uitgaan als streefgewicht voor een 2-persoonstent. Er zijn tegenwoordig tenten die veel lichter zijn, maar die zijn meestal ook gelijk een stuk duurder. Als je met twee personen een trekkingstocht gaat ondernemen kun je de verschillende tent onderdelen over twee rugzakken verdelen. Dit scheelt voor jullie beide ook weer in gewicht.
Extra's
Dingen die extra aandacht verdienen bij het kiezen van je tent zijn onder andere het aantal deuren. Het voordeel van twee deuren is dat je jou tentgenoot niet hoeft wakker te maken als je midden in de nacht een keer de tent uit moet voor een dringende boodschap. In tentharingen zit ook een groot verschil waar je welke voor gebruikt. Er zijn onder andere tentharingen voor harde grond, rotsachtige ondergrond, sneeuw, zandgrond. Hoewel je natuurlijk altijd je haringen voor andere typen ondergrond kunt gebruiken (behalve rotsen, dat wordt wel heel lastig) is het beste om voor iedere type ondergrond de juiste haring te gebruiken. De juiste haring in de juiste ondergrond zorgt voor extra stevigheid in je tentconstructie.
Prijs
De grootste verschillen tussen goedkopere en duurdere tenten zitten in de duurzaamheid en de leefruimte tegenover het gewicht en de constructie. Duurdere tenten presteren hier een stuk beter op dan hun goedkopere tegenhangers.
Tips voor onderhoud
Hier volgt een aantal tips die de levensduur van je tent aanzienlijk kunnen verlengen:
- Probeer bij een nieuwe tent eerst goed uit hoe deze opgezet moet worden. Het op de juiste manier opzetten van je tent verlengt de levensduur.
- Probeer een tent altijd zo droog mogelijk in te pakken tijdens het reizen. Vocht is funest voor het waterdichte vermogen van je tent.
- Bewaar een tent nooit nat of vochtig in zijn tentzak en ook niet in een natte of vochtige ruimte. Dit kan funest zijn voor de waterdichtheid van je tent
- Als je de tentstokken uit elkaar haalt begin dan in het midden. Hierdoor wordt de spanning op het elastiek gelijk een stuk minder waardoor deze langer meegaat.
- Als je de tent bewaart, doe dat dan in een losse zak en niet opgepropt in een compressiezak.